"Am început să joc șah din anul 2016, iar din următorul an am participat la Campionatele Naționale Individuale de Şah pentru Copii şi Juniori, organizate la Băile Felix, unde am obținut locul I la Şah Blitz cu 9 puncte din 9 şi locul II la Şah Rapid cu 7,5 puncte din 9 posibile. În anul 2017, la Campionatul Național de Şah pe Echipe de Juniori, organizat la Bucureşti, am luat 3 medalii de aur: şah classic, şah rapid şi şah blitz, obținând totodată şi medalia pentru cea mai bună jucătoare de pe masa nr 1. Din februarie 2017 până în 2018, înainte de Campionatele Naționale, am ajuns de la 1073 la 1321 puncte Elo. În 2019, la Campionatele Naționale Individuale de Şah pentru Copii şi Juniori, organizate la Călimăneşti-Căciulata, am obținut 3 medalii de broz la şah clasic, rapid și blitz, iar la dezlegări m-am clasat pe locul I. În anul 2019, la Campionatul Național de Şah pe Echipe de Juniori, care a fost organizat la Iaşi, am obținut din nou medalia de aur. La Campionatele Europene am câștigat titlul de Vice Campioană Europeană. Împreună cu domnul profesor Vlad Ungureanu, am fost invitată la KissFM pentru a împărtaşi gânduri despre această experiență minunată. În 2020 nu s-au mai organizat Campionatele Naționale de Copii și Juniori însă, acum, în 2021, se vor organiza la București.
În total, am un număr de 1026 de partide oficiale, având un coeficient ELO de 1553, la şah clasic."
Mai multe detalii pot fi obținute accesând iconițele de mai jos:
...
...
Link: Peppers premiată la Houston 2023
Link: Iașiul pe harta mondială a roboticii
Link: Elevii români premiați la campionatul mondial de robotică din SUA
...
...
...
...
...
...
...
Amalia se antrenează la CSS „Unirea” și a fost din nou sabia numărul 1 a Iașului.
„Numele meu este Amalia Stan, am 16 ani şi practic scrimă de performanţă. Am început scrima la 8 ani jumătate, iar de atunci nu am mai ieşit din sala de antrenament. Scrima este un sport deosebit, diferit de toate celelalte, mult mai complex şi mai rapid, care necesită o foarte bună pregătire fizică şi mentală. Trebuie să ai puterea să iei o decizie corectă ȋn mai puţin de o secundă. Să simți control, viteză şi reacţie, aşa aş defini scrima. Atunci când sunt pe planşă, totul din jur dispare şi sunt doar eu şi adversarul. Atunci când trag, mă simt vie, mă simt sigură pe mine şi cel mai important, atunci când sunt pe planşă mă simt mai puternică decât oricând. Scrima mi-a oferit şansa de a vedea atât de multe ţări şi de a îmi deschide mintea la nou, de a mă maturiza şi m-a învăţat cum să fiu mai responsabilă în tot ce fac.”
...
Link: Interviu cu Amalia Stan la TVR Iași
...
...
În concursul feminin individual, 13 dintre sabrerele tricolore s-au calificat mai departe din grupe. În optimi, singura tricoloră rămasă în concurs, Amalia Stan a trecut categoric de poloneza Karolina Hofman (15-5), pentru ca în sferturi să o învingă pe ucrainianca Sofiya Polonka, cu 15-4. A urmat pentru Amalia meciul din semifinale, cu reprezentanta Bulgariei, Kalina Atanasova, în fața căreia a cedat cu 11-15. Amalia Stan a cucerit astfel medalia de bronz la Huniber-Cup, terminând concursul individual feminin pe locul al treilea.
...
...
Link: Bronz pentru Amalia Stan la Godollo
A 22-a ediție a concursului de sabie pentru cadeți Huniber Cup a adus echipei feminine a României o medalie de argint, cucerită de România 1, în componența Amalia Stan, Maria Alexe, Catinca Dumitru și Alexandra Mitruș. La concursul unde au participat 25 de echipe din 11 țări, România s-a înscris cu patru echipe: România 1 (Amalia Stan, Maria Alexe, Catinca Dumitru, Alexandra Mitruș), România 2 (Patricia Popa, Amalia Covaliu, Iulia Maria Păun, Andreea Șerbănoiu), România 3 (Rosemarie Benciu, Ana Dejescu, Teona Maria Icnoțiu, Ema Cîrligeanu), România 4 (Andreea Adăniloaie, Anastasia Fusea, Rebeca Tudorancea, Sofia Corlătescu). […]
În optimi România 1 (Amalia Stan, Maria Alexe, Catinca Dumitru, Alexandra Mitruș) a fost victorioasă în fața Poloniei 2, de care a dispus cu scorul de 45-33; România 2 (Patricia Popa, Amalia Covaliu, Iulia Maria Păun, Andreea Șerbănoiu) a învins Germania 1 cu 45-38, iar România 3 a cedat cu 30-45 în fața primei echipe a Greciei.
...
...
Link: Argint in Ungaria la sabie feminin cadeți
Link: Amalia Stan campioana la cadete
„Eu cred că toată lumea poate deveni un sportiv de performanță. Aici nu ține nimic de talent sau situație financiară. Atâta timp cât îți dorești și muncești din greu pentru visul tău nimic nu îți poate sta în cale. Trebuie doar să te dedici în totalitate acelui lucru, și mai ales să îl faci din pasiune și plăcere. A fi campion nu înseamnă doar să câștigi locul 1, înseamnă să fii un adevărat luptător. Să nu cedezi obstacolelor sau eșecului, să înveți din ele, să te corectezi și să te perfecționezi cu fiecare antrenament, cu fiecare concurs.”
Mai multe detalii pot fi obținute accesând link-urile de mai jos:
Link: Maria Ioana Martinaș - naționalele pentru cadeți și juniori
Link: Maria Ioana Martinaș - sabie-cadeți-feminin-echipe
....
„Mă numesc Rareș Constantin Hogaș, elev în clasa XII-a D la Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil din Iași și sunt din orașul Târgu Frumos.
Mă număr printre tinerii care prin pasiune și multă muncă reușim să facem lucruri cu care să ne mândrim. De mic am fost pasionat de bicicletă, doar mă plimbam, o făceam de plăcere, fără să știu ce înseamnă cu adevărat ciclismul.
În anul 2017, am inceput să ies cu bicicleta tatălui meu la ture mai lungi, nu conta că ploua, ningea sau era cald. Îmi plăcea! Am continuat să merg pe șosea, însă în anul 2018 am ieșit cu MTB ul în pădure, și de atunci m-am îndrăgostit de liniștea din pădure. Mă auzeam doar pe mine care sufeream la urcare, însă era o plăcere. Am început să mă antrenez mai serios, constant, după un plan structurat, intervale, ture lungi, tehnică, etc. La începutul anului 2019, am făcut cunoștință cu câțiva oameni dedicați ciclismului montan și astfel am fost legitimat la clubul de ciclism HPM Pro Mountain Sports. Din anul 2019 am început să particip la concursuri de XCO Cross Country Olimpic și concursuri de maraton. Și așa am început să câștig concursuri pe care nici nu visam că le pot termina, cu atât mai mult să le câștig. Voi enumera câteva dintre ele: XCO Avrig Triada MTB - locul 1 cadeți, XCO Paltiniș Triada MTB - locul 1 cadeți, Maraton Avrig Triada MTB traseu 40 km - locul 1, Maraton Moinești traseu 45km - locul 1 , Maraton Bicaz - locul 1, Maraton Măcin Mountain Fun - locul 1, Maraton Turul Masivului Ceahlău - locul 1, Maraton Bucovina MTB - locul 1, Maratonul nordului Botoșani - locul 1, Maraton MTB Roman - locul 1, Maraton Triada MTB Păltiniș - locul 2. La toate aceste concursuri am obținut locul 1 la general nu doar la categoria de vârstă, depășind rideri cu experiență și vârstă mult mai bogată.
În luna februarie 2020, am fost legitimat de către Federația Română de Ciclism la categoria Elite Juniori și am participat în Cipru la un concurs de 4 zile unde, împreună cu prietenul meu Călin Oprea, am obținut locul 5.
În februarie 2021 am fost selecționat de către Federația Română de Ciclism, pentru un cantonament de 3 săptămâni în Turcia, unde am participat și la curse de XCO. A fost o bucurie enormă pentru mine, de a reprezenta România peste hotare.
În mai 2021 am participat și câștigat Triada MTB Avrig la categoria 14-18 ani, dar și locul 1 general la traseul de 40km. A venit apoi locul 2 general la Maraton Măcin Mountain Fun. Locul 4 la Elite la Redbull Vampire Trails.
Gândurile mele se îndreaptă însă către ziua de 10 iulie 2021, ziua în care am devenit Campion Național al României la MTB Cross Country Olimpic categoria Juniori Elite. Concursul s-a desfășurat la Herneacova, jud.Timiș și au participat cei mai buni rideri din țară, inclusiv Campionul Mondial din 2019 la categoria Under 23 - Vlad Dascălu.
După Campionatele Naționale am fost selecționat din nou de către FRC pentru Balkaniada MTB din Bosnia Herzegovina, în perioada 29.07 - 02.08.2021, unde am obținut medalia de bronz.
La o săptămână distanță, după ce am efectuat câteva antrenamente la altitudine, în Austria, am fost selecționat pentru Campionatul Mondial XCO din Val di Sole, Italia, unde am întâlnit cei mai puternici rideri din lume. Am reușit un loc 79 după o cursă foarte grea. Un rezultat imens pentru mine, care mă motivează și care mă va pregăti pentru saltul la categoria Under 23-Elite!”
....
....
Mai multe detalii pot fi obținute accesând iconița de mai jos: