Germania


Capitală

Berlin

Sărbatoare oficială

3 Octombrie

Forma guvernamentală

Republică parlamentară,
Stat federal

Suprafaţa

357.021 km (Locul 63)

Populaţie

 82.400.000 loc. (Locul 20)

Densitate

230,79 loc./km 

Moneda

Euro

Fus orar

GMT + 1

Prefix telefonic

+49



Poziţia geografică a Germaniei în Europa

Germania este o ţară central-vestic europeana avand capitala la Berlin. În nord este înconjurată de Marea Nordului, Danemarca şi Marea Baltică, în est de Polonia şi Cehia, în sud de Austria şi Elveţia, iar în vest de Franţa, Luxemburg, Belgia şi Olanda. De asemenea este o ţară culturală deoarece conţine numeroase castele, centre importante în Dresden, Leipzig şi Weimar. Republica Federală Germania este un membru cheie în ceea ce priveşte economia, politica şi organizaţiile de apărare de pe continent. Acum este una dintre cele mai importante ţări din Uniunea Europeană şi din lume.





Relieful Germaniei

Germania se caracterizează prin succesiunea, de la nord la sud, a trei trepte de relief, care cresc altidudinal în aceeasi direcţie: campia, masive muntoase vechi şi joase, şi munţii tineri şi înalţi.



Clima

Clima este temperată de tranziţie cu influenţe oceanice din vest şi continentale din est. În ansamblu, Germania are o climă temperat-maritimă pe coasta Mării Baltice şi a Mării Nordului, cu ierni mai blande şi veri răcoroase, şi continentală în sud şi est.



Reţeaua hidrografică

Reţeaua hidrografică este bogată şi legată printr-un vast sistem de canale, ce se dirijează spre trei bazine marine:
Marea Nordului (Rin, Weser, Elba)
Marea Baltică (Oder) etc.
Marea Neagră ( Dunărea cu afluenţii)

Economia


     Germania este una dintre cele mai dezvoltate economii, a treia din lume ca mărime, după Statele Unite şi Japonia, a cincea din lume în ceea ce priveşte puterea de cumpărare şi prima din Uniunea Europeană. Economia ţării depinde in mare măsură de industrie. Aceasta s-a dezvoltat pe baza unor resurse de subsol foarte importante : cărbuni (lignit-locul I pe glob- si huilă), sare, minereu de fier şi pe baza combustibililor şi materiilor prime importate. Germania este a doua producătoare europeană după Rusia de energie electrică, obţinută mai ales in termocentrale şi atomocentrale.
     Pe baza minereurilor importate, Germania produce cantităţi uriaşe (locul V in lume) de oţel, cupru şi aluminiu. Aceste metale sunt prelucrate in cadrul industriei constructoare de maşini, care produce: automobile, locomotive, aparatură electronică, utilaje şi multe altele.

Agricultura


     Germania, ţară a carei producţie vegetală este limitată de condiţile naturale nefavorabile, este un mare producător de : cereale îndeosebi de orz, ovaz şi secara precum şi de cartofi, sfecla de zahar. plante furajere. Se cresc în special bovine, porcine şi ovine.