Incursiune în universul evreiesc

Incursiune în universul evreiesc

Luni, 28 ianuarie 2013, 30 de elevi ai claselor IX-X  au fost invitați în cancelaria mică de către doamna profesor de Istorie, Maria Rados. Un grup nu foarte mare, cu unii elevi punctuali, iar cu alții străduindu-se să ajungă la timp. Doamna profesor ne-a explicat motivul acestei invitații, vorbindu-ne despre dorința de constituire a unui Cerc de Istorie în cadrul liceului nostru. Totodată, ne-a semnalat faptul că, duminică, 27 ianuarie, la nivel internațional se comemorau victimele Holocaustului, motiv pentru care ne-a prezentat una din activitățile derulate în Iași, la Galeriile de Artă UAP, sub coordonarea Institutului Ellie Wiesel din București. Era vorba despre vernisajul intitulat ”Cum a fost posibil?”, în cadrul căruia artiști de toate vârstele, cu ajutorul pensulei și a culorilor, exprimaseră pe pânză trăiri puternice determinate de Holocaust. Un motiv pentru ca Cercul nostru de Istorie să deschidă seria activităților sale cu proiectul ”DE CE? În memoria victimelor Holocaustului”.

Astfel, două zile mai târziu, sub coordonarea doamnei profesoare, ne-am  mobilizat și am pornit la Muzeul Comunității Evreilor din Iași, pentru a pătrunde în universul valorilor și tradițiilor evreiești, urmând a face o scurtă oprire și la Sinagogă. Ajunși la destinație, am aflat că Muzeul a fost înființat în anul 1986, el funcționând în anii precedenți la etajul Sinagogii Mari din Iași. Muzeul a fost relocat ulterior, în urma intrării în șantier a Sinagogii. În ciuda dimensiunilor reduse ale muzeului, am putut să observ că explicațiile doamnei Marta Eșeanu au atras atenția celor din grupul nostru, mai ales atunci când povestea despre actele de cruzime săvârșite asupra evreilor din Iași în vara anului 1941.

La sfârșitul acestei vizite, doamna Marta Eșeanu, ghid al Muzeul Comunității Evreiești, ne-a acordat un scurt interviu.

Reporter PT: Stimată doamnă Marta Eșeanu, aș dori să vă întreb de cât timp aveți această responsabilitate a prezentării expoziției?

Dna Marta Eșeanu: Eu am această responsabilitate de puțin timp, de aproximativ doi ani. Întrucât acest Muzeu a fost înființat de către domnul Silviu Sanie și de soția acestuia, care era muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie al Moldovei, după ce doamna a decedat, soțul dumneaei nu mai locuiește în România și astfel mi-a revenit sarcina de a mă ocupa de această funcție.

Reporter PT: Am fi interesați să aflăm cine sunt cei care calcă pragul acestui Muzeu al Comunității Evreiești.

Dna Marta Eșeanu: În general, Muzeul este vizitat de o serie de “foști” ieșeni, care continuă să revină pe aceste meleaguri și vor să își regăsească rădăcinile. De asemenea, este vizitat de turiști, studenți care beneficiază de anumite cursuri de pregătire și de elevi, ca și voi, aduși de profesori inimoși, care vor să le ofere șansa de a cunoaște istoria și trecutul orașului Iași.

Reporter PT:  Cum apreciați interesul tinerilor ieșeni pentru valorile și tradițiile evreiești?

Dna Marta Eșeanu: În ceea ce privește interesul tineretului pentru acest Muzeu, nu îmi pot da seama cât este de mare, pentru că nu vin foarte multe grupuri, dar cred că în primul rând contează inițiativa cadrelor didactice de a-i îndruma pe elevi spre a vizita și a cunoaște această istorie.

Reporter PT: V-ați dori ca vizitatorii să vină în număr mai mare?

Dna Marta Eșeanu: Sigur că ar trebui ca vizitatorii să fie cât mai mulți și în special din generația tânără, pentru că aici există un trecut care merită cunoscut și un trecut care, devine din ce în ce mai mult, istorie.

Reporter PT: Ce părere aveți despre faptul că în curând îl vom avea printre noi pe stimatul domn Leizer Finkelstein, care va veni în mijlocul nostru pentru a le împărtăși elevilor Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași, acele momente din vara lui 1941?

Dna Marta Eșeanu: Cu siguranță va fi o zi foarte instructivă și o oră adevărată de istorie, pentru că mărturisirile supraviețuitorilor sunt un izvor important al istoriei și al memoriei acelor vremuri.

Reporter PT:  Vă mulțumim pentru disponibilitate și timpul acordat!

Realizat de: Murăraşu Ştefana
Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts