Interviu cu dl. conf. univ. dr. Bodgan Maleon

Interviu cu dl. conf. univ. dr. Bodgan Maleon

10302176_786416288097903_8803437881947747927_n

    În timpul vizitei noastre la muzeul Universității, i-am luat un interviu gazdei noastre și i-am adresat    întrebări legate de natura muzeului și de gradul de popularitate în Iași.

1. Cum aţi identificat nevoia existenței unui astfel de muzeu în Iași?

Istoria Universității din Iași nu poate fi disociată de cea a orașului Iași. Din acest punct de vedere, un Muzeu de al Universității are menirea de a pune în evidență evoluția principalului spațiu de formare intelectuală pentru elita din capitala Moldovei. Altfel spus, prin această instituție intenționăm să conservăm o dimensiune esențială a identității noastre culturale.

2. Care este gradul de interes în rândul tinerilor? Date fiind facilitățile create de lipsa taxei de intrare, vin persoane din proprie inițiativă, în afara grupurilor școlare?

În ultimii doi ani, numărul vizitatorilor tineri a crescut substanțial, ajungând să depășească 6.000 pe an. Majoritatea provin din universitățile și liceele ieșene.

3. Aveţi în vedere o extindere a muzeului în perspectivă?

Muzeul își extinde permanent activitățile în cadrul unor parteneriate cu instituții similare. În acest sens, organizăm o serie de manifestări precum expoziții permanente, conferințe și concerte.

4. Cine s-a implicat în crearea muzeului? Cum aţi aprecia procesul de construire a expoziţiei? De unde aţi făcut rost de exponate?

Muzeul a fost realizat prin efortul angajatilor universității, care au lucrat împreună cu diverși colaboratori externi (arhitecți, pictori, designeri etc). O parte din exponate provin din vechea colecție a Universității, iar restul au fost obținute prin achiziții, donații și custodii.

5. După părerea dumneavoastră, care este punctul forte al acestui muzeu?

Cele două secții ale Muzeului sunt organizate corent, pornind de la o tematică bine stabilită și având la bază exponate cu o mare valoare de patrimoniu. Considerăm că principala atracție o constituie maniera originală în care au fost puse în valoare aceste colecții.

6. Proiectul nostru presupune o comparare voită între muzeele Iașului și altele similare la nivel european. Ce recomandă Muzeul Universității în acest sens?

Muzeul Civilizației Cucuteni poate fi comparat cu Muzeul de Artă Eneolitică din Piatra Neamț, iar Muzeul Academic cu Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius.

7. Se va alătura Muzeul Universității proiectului Iași – Capitală culturală europeană în 2021?

Instituția noastră a realizat deja un parteneriat cu primăria municipiului Iași, în cadrul căruia se desfășoară deja mai multe proiecte comune.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts