Biserica de lemn de la Pausesti – Detectând culoarea locală
Generaţia mea este una de sceptici, în special în legătură cu orice ţine de elemente de cult religios sau de moştenire culturală. Circumstanţele în care se găseşte societatea noastră astăzi, precum şi vălmăşagul de schimbări venite odată cu explozia mediatică şi cu sursele de informare abundente şi omniprezente au dus la crearea unor serii de adolescenţi destul de neîncrezători, selectivi, rezervaţi în legătură cu informaţiile cu care vin in contact.
Am ţinut să încep cu asta pentru a scoate în evidenţă care e principalul obstacol pe care îl ai in vizor când realizezi o lucrare de tipul celei prezentate aici. Obstacolul e publicul-ţintă, mai precis asteptările publicului-ţintă.
Fiind “un mândru exponent al generaţiei mele”, pot să spun că am avut de-a face cu aceeaşi neîncredere când mi-a fost prezentată lucrarea. Şi, într-adevăr, e justificat : e o biserică mică dintr-un sat mic dintr-o comună mică… Creierul meu corupt de influenţa neiertătoare a internetului deja era dezamăgit : unde era doza lui de senzaţional? Cum rămâne cu nevoia lui de epic?
Acesta e motivul pentru care, în momentul de faţă, mă vad responsabilă să-i informez pe ai mei tovarăşi cititori că toate nevoile lor vor fi în siguranţă parcurgând prezenta lucrare. Personal, m-a surprins într-un mod extrem de plăcut realismul autorului, precum şi impresia de siguranţă pe care o emană textul, prezentând cu o doză de subiectivism (binevenită, de altfel) o serie de informaţii documentate despre un edificiu încărcat de valoare istorică şi culturala din comunitatea in care a crescut.
Aşadar, studiul de caz despre Biserica de lemn de la Păuşesti descrie într-un mod armonios şi pitoresc o pată de culoare. Pete de culoare sunt peste tot în jurul nostru. Ce-ar fi să încercăm să le vedem şi să le descriem şi noi într-un mod armonios şi pitoresc? Sau dacă nu, haideţi să îi apreciem pe cei ce o fac.
Related Posts
- ← Teorii ale conspiratiei [Editorial]
- Muzeul Universităţii A.I. Cuza – Vechi, nou, Cucuteni, primăvară →
Recent Comments