9 octombrie – Ziua comemorarii victimelor Holocaustului

9 octombrie – Ziua comemorarii victimelor Holocaustului

La data de 9 octombrie 2013, Cercul de istorie „Privire în trecut” al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore C. Moisil” Iaşi a organizat o activitate în amfiteatrul clădirii principale, cu ocazia zilei comemorării Holocaustului în România. Această activitate a fost un prilej de reflecție asupra acestei pete negre din istoria națională, dat fiind faptul că pentru mult timp ea a fost ascunsă şi negată. Astfel, am încercat să informăm elevii din ciclul liceal, cât şi cel gimnazial, despre ororile ce au avut loc în spaţiul românesc, de cruzimea de care au putut da dovadă autoritățile române din deceniul patru al secolului XX, cât şi despre caracterele de fier ale supravieţuitorilor Pogromului de la Iaşi.

Prezentarea s-a bazat pe o experienţă anterioară a Cercului, mai exact momentul în care domnul Leizer Finkelstein, supraviețuitor al Pogromului de la Iași (Duminica neagra, 29-30 iunie 1941) a venit în liceul nostru,    deschizându-şi sufletul şi povestindu-ne ororile pe care a fost obligat să le îndure. Acest moment a marcat debutul Cercului nostru, fiecare dintre noi pornind cu acelaşi sentiment, o admiraţie faţă de trecut, o dorinţă de a cunoaşte, o intuiție că putem face mai mult. Şi pentru ce am realizat până acum trebuie să îi mulţumim acestui erou, care din păcate, s-a stins din viaţă la doar câteva luni după ce şi-a relatat pentru ultima dată povestea, în faţa noastră.

Activitatea a început cu un scurt discurs al doamnelor directoare şi al doamnei profesor coordonator, Maria Rados, apoi a continuat cu prezentarea unor fotografii vechi, cu simbolistica acestora în contextul Holocaustului, informaţii suplimentare oferite de doamna profesoară, încheind activitatea cu un documentar de impact despre Pogromul de la Iaşi, a cărui protagonist, printre mulţi alţii, este şi domnul Finkelstein.

Această activitate de comemorare a fost o încununare a începuturilor şi a sfârşiturilor, aducând astfel un ultim omagiu unor eroi ce nu au fost apreciaţi suficient, atunci când acest lucru încă era posibil.

Realizat de: Ioana Iliescu
Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts