31 ianuarie Matineu Comemorativ

31 ianuarie Matineu Comemorativ

Matineu Comemorativ pe tema Holocaustului

De Constantinescu Carmen Andreea, Clasa a IX-a D

 

Duminica, 31 ianuarie, membrii Cercului de Istorie “Privire in trecut” au participat la un Matineu Comemorativ pe tema Holocaustului, cu prilejul Zilei Internationale a Comemorarii victimelor Holocaustului. Participantii au avut placerea sa se intalneasca cu personalitati precum scriitorul Catalin Mihuleac si sociologul  Alex Aciobanitei.

Conferinta a fost deschisa de un ritual ce a constat in aprinderea a 6 lumanari asezate fiecare pe cate un colt al stelei lui David. Numarul lumanarilor a fost ales in raport cu numarul victimelor Holocaustului. In cadrul ritualului s-a rostit o rugaciune in limba evreiasca.

Scriitorul Catalin Minhuleac a vorbit despre romanul sau “America de peste pogrom” povestind cum a decis sa abordeze tema Holocaustului, marturisind persoanelor prezente ca aceasta a fost aleasa in urma unei sugestii.  Romanul este unul tulburator, inspirat din cumplitele intamplari prin care a trecut Comunitatea Evreilor din Iasi in iunie 1941. Datorita subiectului sensibil abordat si a multelor dezvaluiri ce se ascund sub copertile cartii sale, scriitorul a fost amenintat inainte de lansare. Acest lucru le-a fost adus la cunostiinta si persoanelor participante la Matineu.

Sociologul Alex Aciobanitei a ales sa-i incante pe cei prezenti cu aprecieri ale cartii.

Experienta membrilor Cercului a fost una memorabila deoarece amintirile deprimante ale Holocaustului au fost imbinate cu discutiile placate ce au reusit sa-i incante. In urma intalnirii, acestia au ramas fascinate de felul in care este peivita tragedia Holocaustului de catre evrei si de faptul ca nu vor uita niciodata sa-si comemoreze mortii.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts